Geschiedenis van het

Kyokushin Karate

 
 

Dit is de Japanse naam maar van oorsprong was Sosai Masutatsu een Koreaan. Zijn Koreaanse naam is Yong I-Choi


Op 27 juli 1923 werd hij geboren. Zijn vader was een edelman die politiek actief was. Hierdoor had zijn vader veel vijanden. Op 8-jarige leeftijd moest Yong I-Choi noodgedwongen verhuizen. Hij kwam terecht bij zijn oudere zus in Zuid China. Hier maakte hij kennis met meneer Yi. Deze leerde hem de beginselen van het Kempo. (Onze seipai kata stamt hiervan af).

Op 12-jarige leeftijd verhuisde hij terug naar zijn ouders. Maar door de politieke onrust vluchtte de familie naar Japan. Hij was toen 14 jaar oud. Omdat de Japanners en de Koreanen niet goed met elkaar overweg konden (Dit is nu nog steeds het geval), was het verstandiger om een Japanse naam en  nationaliteit aan te nemen. Dit werd de veel voorkomende naam, “ Oyama”. (Dit betekent “grote berg”) De voornaam werd gewijzigd in Masutatsu.


In japan bestudeerde hij het boksen, worstelen en judo (in het judo behaalde hij de 4e dan).

In een park in Japan zag hij studenten karate-oefeningen doen. De leraar van deze studenten was Funagoshi - Gishin, een shotokan grootmeester.


Ondanks dat Oyama niet op de universiteit zat lukt het om onder Funagoshi te trainen. Op 17-jarige leeftijd werd hij 2e dan in deze karatestijl. Later studeerde Oyama ook aan deze universiteit.In 1943 moest Oyama, 20 jaar oud,in militaire dienst. (Inmiddels was hij als 20-jarige al wel 4e dan shotokan!)


Na de 2e wereldoorlog had hij contact met mensen die politiek actief waren. Maar deze mensen maakten misbruik van hem zonder dat hij dat doorhad. Gelukkig leerde hij in die tijd ook een andere (Koreaanse) karate-grootmeesterkennen: So-Nei-Chu. Deze onderwees hem in de GoJu Ryu. (Vertaald is dat de hard-zacht stijl) Oyama vroeg hem om raad. Deze adviseerde hem om zich te onttrekken aan de invloed van de mensen en om zichzelf af te zonderen op een eenzame berg, zodat hij zichzelf zowel fysiek als mentaal kon trainen. (Dit deed Oyama tot twee maal toe, nl. in 1946 en in 1948)In 1947 deed Oyama mee aan de eerst karatekampioenschappen van Japan. Deze won hij. In 1948 trouwde hij en kreeg hij samen met zijn vrouw, drie dochters.

In datzelde jaar,1948, trok hij zich voor de tweede keer terug in de natuur. Zijn vrouw ondersteunde deze terugtrekking zowel financieel als emotioneel. Zij wilde dat hij de kans kreeg om te groeien zoals Oyama hetzelf wilde. Hij leerde van denatuur, bestudeerde het gedrag van de dieren en mediteerde vele uren per dag. (Ook onder erbarmelijke weersomstandigheden en ijskoude watervallen). Hij leerde controle krijgen over zijn lichaam en geest.


Door zijn eigen ervaringen en datgene wat Oyama van al zijn leraren geleerd had ontwikkelde hij een totaal eigen, bijzondere, stijl: het “ KYOKUSHINKAI.” Een stijl die gekenmerkt wordt door de kracht, functionaliteit, effectiviteit, eerlijkheid en de hardheid.


N.B. Na de WO II was Japan bezet door het Amerikaanse leger, onder leiding van generaal Mc. Arthur. In deze periode ontstonden vaak ruzies tussen de Amerikaanse soldaten en de Japanse bevolking (veel Amerikanen minachten en begrepen de eeuwenoude Japanse normen en waarden en daarmee dus de Japanse tradities, niet). Ook de Japanse meisjes en vrouwen waren niet veilig voor hen). In de gevechten die hierdoor ontstonden verloren de Amerikanen vaak. De Amerikanen kenden het karate niet als zodanig. (Al het karate was in die tijd full contact). Dit was o.a. de aanleiding voor generaal Mc. Arthur om het, full contact, karate te verbieden. Om toch karate te blijven beoefenen zijn de oude stijlen overgestapt naar het semi- en noncontact karate. Oyama was het echter hier niet mee eens. Karate was tenslotte ontstaan om jezelf te verdedigen in noodsituaties. Karate was niet ontstaan om punten te scoren in wedstrijden en zo te winnen. Karate was bedoeld om te overleven en niet als sport. Dus Oyama bleef full contact trainen en uiteindelijk is het kyokushinkai karate dus niet uitgestorven.


In 1953 opende Masutatsu zijn eerste dojo. Er bestond nog geen officieel dogi en zijn leerlingen trainden gewoon in de kleren die ze hadden. Door sosai Oyama en zijn eerste leerlingen (met hun grote doorzettingsvermogen), wordt hedentendage het KYOKUSHINKAI wereldwijd beoefend. In 1964 is de IKO offficieel opgericht. Hij was bij leven 10e dan.

Op 26 april 1994 is sosai Oyama overleden aan longkanker. Sosai is een eretitel en betekent grondlegger.  De opvolger van Sosai is Kancho Akyoshi Matsui. (Kancho = directeur)


Een belangrijke persoon, voor ons in Nederland, is shihan Loek Hollander, 8e dan. De Nederlande Kyokushinkai Karate Organisatie (NKKO) staat onder zijn leiding. Shihan Hollander heeft enkele jaren in Japan gewoond en getraind onder sosai Oyama. Hij is de eerste Europeaan, die de 100 men kumite heeft volbracht.


Tegenwoordig zijn er tal van wedstrijden waarbij het knock-out / knock down systeem wordt gehanteerd. Dit systeem staat het dichtst bij de realiteit en bij de oorspronkelijke bedoeling van karate als zelfverdediging.


Voor meer achtergrondinformatie over het ontstaan van karate bezoekt u dan ook: www.goukendojo.nl

 
Shokei Matsui

Kancho 8e dan
 

Sosai Masutatsu Oyama